Debugging şi intellisense

Debug-ul reprezintă procesul prin care se caută şi se repară erorile din program. Web Developer are integrat o unealtă de debugging. Să vedem cum se foloseşte:

Avem pe o pagină un textbox unde userul poate introduce o valoare, un buton, şi un Label. După introducerea valorii (un număr întreg), utilizatorul face click pe buton, iar rezultatul va fi afişat în label.



Facem dublu click pe butonul din pagină, ca să se creeze funcţia ataşată evenimentului de click al butonului. Am scris un mic cod pentru acea funcţie. Ca să putem urmări pas cu pas cum funcţionează programul, facem un click în dreptul primei linii de cod ce se va executa conform imaginii de mai jos



Rulăm programul cu F5 iar Web Developer-ul va suspenda execuţia programului în dreptul liniei de cod marcate cu bulina roşie.

Folosim cele 3 butoane din imaginea de mai jos pentru a merge pas cu pas pe liniile de cod (primul buton - Step Into), pas cu pas dar fără a intra în procedurile întâlnite în cale (al doilea buton - Step Over) sau a sări afară în cazul în care s-a intrat într-o funcţie cu Step Into (al treilea buton - Step Out)



Cât timp execuţia e suspendată putem trece cu mouse-ul deasupra mai multor variabile. Putem să vedem ce valori au acestea, lucru folositor în cazul în care nu ştim de unde apare eroarea.



Un alt lucru util al Web Developer-ului este intellisense. Intellisense reprezintă auto-sugestiile ce apar la scrierea unei metode. După tastarea operatorului "." (punct) vor apărea lista metodelor. În cazul în care lista nu apare se poate vizualiza folosind combinaţia de taste CTRL + SPACE

Niciun comentariu: