Să începem un site

Pentru a crea un site nou în Web Developer procedăm astfel.

Click pe File -> New WebSite



În fereastra ce apare putem alege directorul unde vor fi stocate fişierele ASP .NET şi limbajul de programare: C# sau Visual Basic. În acest tutorial se va folosi C#.



Este bine să aveţi cunoştinţe minime de HTML, CSS şi programare


După alegerea directorului site-ului şi a limbajului de programare, vom vedea ceva similar cu imaginea de mai jos:



Referitor la imagine, vom avea câteva explicaţii:

- în partea de sus-stânga putem vedea default.aspx. Acesta e fişierul implicit al site-ului ( echivalent în HTML este index.html ) iar dacă intrăm pe site este primul ce se va executa.
- tot în stânga sus este toolbox-ul. Dacă trecem cu mouse-ul deasupra se va afişa. Lângă butonul X de închidere al toolbox-ului este autohide. La un click pe autohide toolbox-ul va rămâne fix.
- jos-stânga vom vedea 3 butoane: Design, Split şi Source. Dacă intrăm în partea de Design vom vedea ceea ce se vede efectiv pe site (butoane, tabele, etc), în partea de Source vom vedea codul HTML iar Split va împărţi fereastra Web Developer-ului în 2 (pentru Design şi Source).
- în partea de jos la Output vom avea evetualele mesaje de eroare sau alte mesaje.
- în dreapta-sus se află solution explorer: lista cu fişierele site-ului. Fişierul web.config se crează automat, dar despre el se va discuta separat. Putem observa un semn + în dreptul default.aspx. Fiecare fişier aspx are (este bine să aibă) separat un fişier cu extensia cs pentru codul server side ce va fi scris în c#.
- partea din dreapta-jos şi anume properties va fi discutată separat.

În continuare selectăm partea de Design, şi mergem cu mouse-ul deasupra toolbox-ului.



Alegem obiectul Button (buton) şi îl tragem pe spaţiul liber pe pagină.

Apăsăm F5 şi serverul integrat va porni.
Web Developer vă va întreba dacă doriţi debug (click pe OK în fereastra ce apare). Este bine să folosim debug pentru că dacă apare o eroare, Web Developer ne va semnala eroarea din linia de cod printr-un mesaj.



Veţi vedea în browserul favorit prima pagină facută cu Web Developer ce va conţine un buton (vom vedea ce putem face cu acest buton)

Un comentariu:

dorin spunea...

Ceva asemanator am creat si eu aici:
Web forms tutorial